Kirsimaria Törönen – SALAINEN PUUTARHA

Kirsimaria Törönen

SALAINEN PUUTARHA / SECRET GARDEN

31.7.2022 saakka

Näyttelyteokset ammentavat muinaisista, unohduksissa olevista kielijärjestelmistä, kasvien ja ihmismuodon sirpaleista sekä myyteistä. Lähtökohtana työskentelylle on ollut piirustukset, jotka ovat kasvaneet paperiin ja paperilta jonkin uuden aluksi.

 
                Kirsimaria E. Töröstä voi luonnehtia piirtäjäksi, joka on irrottautunut paperilta ja kuljettanut  piirtämisen mukanaan eri materiaaleihin ja myös tilallisiin teoksiin.

Hän käsittelee teoksissaan taidehistoriaa tulkiten sitä uudestaan uudenlaisista näkökulmista.

Hän työstää piirroksistaan reliefejä eri materiaaleista ja skaalaa niitä moneen kokoon. Törösen symbolit ovat tunnistettavia. Hän rakentaa välillä kuva-arvoituksia mutta arvoitukset ovat pikemminkin tiedostamattoman symboliikkaa kuin aitoja kysymyksiä.

Viiva, joka piirtää esiin ihmishahmon, on tavanomainen mutta silti tai juuri siksi kaiken kuvataiteen alku. Teoksissa on havaittavissa primitiivisen taiteen merkistöjä ja ornamentillista dekoraatiota, mutta myös graffitimaalarin merkkejä.

– Veikko Halmetoja, galleristi ja kuraattori

Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen (s.1969) asuu ja työskentelee Mäntässä. Näyttelyn assistenttina on työskennellyt kuvataideopiskelija Jutta Hämäläinen, joka suorittaa Törösen Studio Wäkewässä opintoihinsa liittyvää harjoittelujaksoa.