– Emalipuu

Emalipuu

Emalipuu on syntynyt kahden tekijän ja kahden materiaalin liitosta.
Emalipuu-esineiden valmistuksessa avainsanoja ovat vahva käsityötaito ja työstettävän materiaalin perinpohjainen tuntemus.
Tuotteista heijastuu tekijöidensä rakkaus työtään kohtaan.
Uniikkiteoksina ja piensarjoina toteutetut Emalipuu-esineet on suunniteltu ja valmistettu Korpilahdella.

Ulla Huttunen

Metalliseppä Ulla Huttusen töissä hehkuu elämä. Tulipunaisina uunissa höyryävät emalityöt jatkavat ikivanhaa perinnettä päivittyen kuitenkin samalla nykyaikaan. Ulla vangitsee emalitöihinsä kotipihan kukkapenkeissä pörräävän koppakuoriaisen tai ikkunalle istahtaneen yökkösen. Ideat tulevat päivittäisistä asioista. Hauraat hyönteiset, anatomian kuvat ja emalin pohjana toimiva kova metalli luovat kontrastin, jossa on samanaikaisesti läsnä vakaata pysyvyyttä ja kaiken katoavaisuutta.

Emali sulaa Ullan uuneissa  mm. koruiksi, tauluiksi ja puuastioiden kansiksi. Emalikuvien utuisen väreilyn voi kuvitella tarttuneen pintaan, vaikka pakkasaamun huurteesta tai Päijänteen usvasta.

Arto Salminen

”Kaikki alkaa tarpeesta, tarpeesta sorvata puuta. Tuoreesta puusta valmistettu esine aloittaa kuivuessaan tanssin, jonka aikana se ottaa lopullisen muotonsa. Tanssi on kiihkeimmillään ensimmäisen viikon aikana, jonka jälkeen se hidastuu. Liike ei kuitenkaan lopu koskaan, vaan puu reagoi jatkuvasti olosuhteiden muutoksiin. Lopulliseen muotoon voi vaikuttaa, mutta puu itse päättää, millaiseksi haluaa tulla”.

Puuseppä Arto Salmisen ympärillä leijuu puupölyä ja lastut lentävät. Mies on erikoistunut sorvaamiseen. Hän käyttää töissään suomalaisia, mahdollisimman läheltä saatuja puulajeja – puita, joiden tarkan kasvupaikan hän tietää. Kun Arto niin tahtoo, puu luopuu hänen käsissään oikuistaan ja taipuu vaikka suureksi kulhoksi tai pienen pieneksi koruksi.