Näyttelyt

Mella Nousiainen
Kalevalan voimanaiset
Neulahuovutetut seinätekstiilit
3.2-28.2 2024


Artesaani Mella Nousiainen (lto, FM, artesaani, 54) on toiminut melkein koko työelämänsä opettajana päiväkodeissa, ammattiopistossa ja peruskoulussa. Eläkeaikana opetustyö on muuttunut päätoimiseksi yrittäjyydeksi  ja käsityöläisyydeksi. Nykyisen Kivitasku Muurame kyn yritystoiminta on aloitettu vuonna 1995 Mella Nousiaisen  käsityöyrityksenä. Toimialoina ovat nyt juhla, – kokous,- matkailu- ja majoituspalvelut sekä myös käsityötuotteiden valmistus (www.kivitasku.com). Käsityöpalveluina Mella Nousiaisen huopatöitä löytyy pääasiassa Pikkupuoti Villasta ja verkkokaupasta(www. käsityöpaja kivitasku/holvi).

Tämä Höyry-Gallerian näyttely on Mella Nousiaisen toinen yksityisnäyttely.

Ensimmäinen  koostui pohjoismaisen haltijaperinteen esittelystä 2002 Verkarannassa, Tampereella (Huovasta haltiaan).

Kalevala-aihe alkoi kiinnostaa jo 2000-luvun alusta. Vuonna 2009, toteutin Kalevalan näkymätön maailma – näyttelyn, yhteisnäyttelynä nukketaiteilija Minna Kokkisen kanssa, myös Verkarannassa

Melkein joka vuosi olen osallistunut töilläni huopayhdistys-Filtin kesänäyttelyihin eri puolilla Suomea, pääasiassa Jämsässä.

Villa, Kivitaskun hirsinen juhlatila, antaa hyvät puitteet myös taidekäsitöiden luomiseen ja esittelyyn. Suunnitelmissa on esitellä kalevalan tarinaa näyttelyn jälkeen seinätekstiilieni ja diojen avulla vierailijoille myös englanniksi.

Seinätekstiilit ovat syntyneet omien lampaiden villasta neulahuovutuksena, itse värjäten. Myös tontut, suomalaisen mytologian haltiat ja muut taruolennot kuuluvat Kivitaskun tuoteperheeseen. Kivitaskun uniikit käsityötuotteet ovat ekologisia ja vastuullisesti tuotettuja.

Höyry-Gallerian näyttelyssä olen nyt valmis taas palaamaan Kalevalan kertomuksiin uusin ajatuksin. Kalevalan tarinoissa on minulla nyt naiset keskiössä.

Kalevalan naiset näyttävät, miten pidetään oma pää ja miten väistämättömiin muutoksiin suostutaan ja niistä selvitään, vaikka pelottaisi.

Näyttelyä tehdessäni nautin saadessani tehdä omaa tarinaversiota Kalevalasta. Myytit ovat osa kansanperinnettä. Tässä näyttelyssä, tällä tavoin kuvaamani hahmot ovat mukaelmiani rikkaasta Kalevalan aineistosta.

Jossain töissäni, erityisesti Kyllikin hahmossa, näkyy huoleni katoavasta luonnon monimuotoisuudesta. Olen tulkinnut siinä Kalevalaa erityisesti värien ja niistä syntyvien mielikuvien kautta.Olen myös iloinen voidessani käyttää omien lampaiden villaa materiaalina.

Toivon, että näyttelyn ja elämäni perusviesti jotenkin välittyy katsojille: uskon, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita ja että maailmassa on vielä olemassa hyviä ja  arvokkaita asioita. Maailma on harvoin mustavalkoinen, annan sen hehkua kaikissa väreissä.Tulevat näyttelyt:
2024 Näyttelykalenteri