Galleria

Toukokuu

Erkki Lamberg
ENSIN VERKOILLE, SITTEN SAUNAAN
valokuvanäyttely
23.4.-22.5.2022

Näyttelyn aikana Erkki Lamberg juhlii 75-vuotispäiväänsä.

Jo nuorena poikana Erkki Lamberg opiskeli valokuvauksen ja pimiötyöskentelyn alkeet ja on kuvannut siitä alkaen. Vuosina 1974-2010 hänellä oli oma mainostoimisto, ensin Lapissa ja sitten Jyväskylässä, jolloin kamera oli välttämätön työväline. Kun hän vuosikymmenten jälkeen kohtasi nuoruuden rakastettunsa Sirkka-Liisan ja he menivät naimisiin, muuttunut elämäntilanne antoi myös kameralle uudenlaisen roolin.

Aviopari asuu Muuratsalon eteläkärjessä Päijänteen rannalla. Päijänne on heidän elämänsä toiminnallinen keskus. Aina kun mahdollista Erkki lähtee verkoille ja talvisin aviopari istuu pilkillä. Sauna lämpiää eikä vuodenajan kylminkään päivä estä heitä pulahtamasta Päijänteeseen. Viimeistään rapuaikaan kutsutaan sukulaiset ja ystävät rantajuhliin.

Kamera on Erkin mukana aina ja vuosikymmenten kuluessa hänen ei enää tarvitse päättää, mitä kuvaa. Hän reagoi mahdollisiin kuvauskohteisiin refleksinomaisesti. Näyttelyn valokuvat ovat syntyneet juuri näin.

Kamera on auliisti kulkenut mukana verkoilta saunan höyryihin ja dokumentoinut avioparin toimintoja kaikkina neljänä vuodenaikana. Toiminnot toistuvat päivittäin lähes rituaalinomaisesti, mutta luonto siinä ympärillä muuttuu kaiken aikaa. Kameran avulla on mahdollisuus dokumentoida myös sitä, kuinka käytännön puuhat tapahtuvat luonnon esteettisen runsauden ympäröimänä. – kuinka ihminen ja luonto ovat yhtä.

Vuosien kuluessa valokuvista on kasvanut dokumentaarinen ja esteettinen kertomus aivan erityisestä elämäntavasta. Samalla se sisältää lempeän kommentin ikääntyvien ihmisten puolesta. He eivät ole vain eläkebudjetin tai palvelutalojen tila ongelmien kartuttajia, kuten helposti ajatellaan.

Seniori-ikäinen voi myös itsellisesti päättää elämästään ja olla siinä vahvana esimerkkinä myös nuoremmille sukupolville.

Teksti, Hannu Castren


Kesätila

Risto Mäkinen, rakentelija
KIERRÄTYSMETALLIA JA KONEPYÖRÄNOSTALGIAA
14.4.-28.5.2022

Näyttelyssäni on esillä fiktiivisiä katoavan polttomoottorimaailman muistoksi rakenneltuja teoksia.

Teokset ovat omia visioitani pioneeriajan ajoneuvoista ja ovat valmistuneet vuosina
2010 – 2022 Vihtavuoressa.


2022 Näyttelykalenteri