Galleria

Joulukuu

Juho Könkkölä
Vain yksi arkki riittää
4.-30.12.2021

”Teoksissani yksinkertainen kohtaa monimutkaisen. Origamin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: yksi neliönmuotoinen paperiarkki ja sitä saa vain ja ainoastaan taitella. Sitä ei saa leikellä, eikä siihen saa piirtää merkintöjä, vaan kaikki yksityiskohdat ja piirteet luodaan taitoksilla. Kun paperiarkkia taitellaan tuhansia kertoja, sen neljän sivun määrittämät rajat häviävät ja avautuu maailma loputtomasta monimutkaisuudesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Näyttelyssäni on esillä origamiteoksia, joita on työstetty yhteensä yli kolmen vuoden ajan. Lukuisten tuhansien taitosten, satojen koekappaleitten ja monien työtuntien jälkeen lopputulokseksi syntyy muutaman hahmoa, jotka ovat saaneet inspiraatiota monista teknisistä haasteista, sekä eri aiheista, kuten mytologiasta, historiasta, ja kansantarinoista. Yksittäisen hahmon työstöprosessi on hyvin monivaiheinen ja siihen saattaa kulua useita kuukausia, tai jopa vuosia.

Inspiraation synnyttyä alkaa suunnitteluprosessi, jonka aikana luodaan useita koeversioita ja suunnitellaan hahmolle kuuluvat lukuisat taitokset. Suunnitelmaa saattaa joutua uusimaan tai aloittamaan kokonaan alusta, jotta hahmo olisi fyysisesti mahdollinen toteuttaa taittelun keinoin. Tämän jälkeen valmistetaan teokselle soveltuva paperi ja lopuksi se taitellaan hahmon muotoon. Tämä taitteluprosessi itsessään voi viedä yli 50 tuntia.”

Juho Könkkölä


2021 Näyttelykalenteri