Galleria

Huhtikuu

Pekka Suomäki 
TYÖTÄ SE ON TURHAKIN TYÖ
27.3.-25.4.2021

TAUSTAKUVAELMA KOLMESSA NÄYTÖKSESSÄ

Luonto kestopuisine polkuineen ja merkittyine reitteineen on nykyihmiselle mielekäs käyntikohde, joka monin paikoin sijoittuu joustavien liikenneyhteyksien varrelle. Näin sen saavuttaminen myös yksityisautolla on vaivatonta. Haittapuoleksi on kuitenkin laskettava pysäköintijärjestelyjen kehittymättömyys: P-alueet ovat usein ahtaita ja taivasalla, minkä lisäksi siirtymät autopaikoilta suorituspaikoille muodostuvat pitkiksi ja ovat siten omiaan aiheuttamaan tehottomuutta ajankäytön suhteen. Perustellusti onkin väläytelty ratkaisua, jossa esimerkiksi kansallispuistojen alle rakennettaisiin parkkihalleja. Nämä poistaisivat pysäköintiongelman kerralla, eivätkä ympäristöarvotkaan vaarantuisi rakentamisen sijoittuessa maan alle.

Suomea on viimein hellitty vanhan ajan talvella. Lunta ja pakkasta – sitä samaa kuin Texasissa, Ateenassa ja Istanbulissa – saatiin niin runsaasti, että väitteet ilmastokriisistä joutuivat outoon valoon yhdessä pyryyössä. Viimeksi kulunut vuosikymmen oli kyllä tilastojen mukaan lämpimin maapallolla, mutta lämpimimpiä vuosikymmeniä on ollut aina, ja niin kuin urheiluelämästä olemme oppineet, ennätykset on tehty rikottaviksi. Kaukomaiden sääilmiöt vievät yleensäkin liikaa huomiota todellisilta ongelmilta, sillä me suomalaiset olemme vaalineet omaa ilmastoamme aivan toiseen tapaan kuin esimerkiksi intialaiset omaansa. Siksi pitäisikin pureutua pontevammin lähiympäristöömme ja sen hyvinvoinnin kohtalonkysymyksiin, kuten siihen, miksi puoli miljardia maksaneesta sairaalasta puuttuvat televisiot.

”Rajaton kasvu rajallisissa oloissa” on ihmiskunnan suurhanke, jota on luotsattu menestyksekkäästi 1980-luvulta lähtien. Etenemistä on kuitenkin viime vuosina jarruttanut Maan oletettua heikompi kyky kestää kulutusta, jolle koko projekti rakentuu. Ihminen on saanut jonkin verran lisätilaa muita lajeja eliminoimalla, mutta pysyvän ratkaisun löytäminen tätä kautta vaikuttaa epätodennäköiseltä. Jos käy niin, ettei planeettamme ole riittävä alusta näin suurisuuntaisille suunnitelmille, nykyteknologia mahdollista uusien kohteiden saavuttamisen entistä helpommin. Esimerkiksi Mars tuossa naapurissa vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka aivan muuttovalmiina sitä ei toistaiseksi voi pitää. Tutkijoiden mukaan Mars on kuitenkin joskus ollut elinkelpoinen, mikä saattaa viitata siihen, että ihminen on jo kertaalleen asuttanut sen.

Lisätiedot: Pekka Suomäki, 0400 980 740, pekkasuomaki@gmail.com


2021 Näyttelykalenteri