Galleria

Lokakuu

Jaana Bombin
Kiviveistoksia– näyttely
10.10.-1.11

Olen viitasaarelainen kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija. Olen toiminut ammattitaiteilijana liki kolmekymmentä vuotta ja veistomateriaalina käytän pääasiassa suomalaista graniittia. Viime vuodet olen työskennellyt tiiviisti yhteisötaiteen parissa pohjoisen Keski-Suomen kunnissa, lähinnä kyläyhteisöissä sekä kouluissa.
Samanaikaisesti olen myös aktiivisesti veistänyt ja osallistunut näyttelyihin eri puolella Suomea.

Minulle taiteen alkuvoima löytyy luonnosta ja veistoksissa toistuukin vahva yhteys luontoon. Samalla teosten lähtökohdat kiinnittyvät ihmisyyteen ja syvälle ihmiskunnan yhteisille juurille, universaaliin mytologiaan ja myytteihin. Syntymän, elämän ja kuoleman teemat sekä intuitiivinen ja hiljaisen tiedon voima ilmenevät veistoksissa arkkityyppisenä jatkumona, jolle veistosten materiaalina toimiva suomalainen graniitti antaa hyvän ilmaisullisen lähtökohdan Se tarjoaa luontevan mahdollisuuden pelkistetylle muotokielelle, jota usein täydennän veistosten pintaan hakatuilla tai kaiverretuilla uurroksilla.

Teokseni voi jakaa kahteen veistostyyppiin: naisfiguureihin ja myyttisiin eläinhahmoihin. Eläinhahmot kuljettavat mukanaan tarinoita menneestä tulevaan ja muistuttavat ihmisen ja luonnon välisen yhteyden välttämättömyydestä. Naishahmoissa ovat alkaneet nousta esiin myös karjalaiset juureni- esimerkiksi varsinaiskarjalan kielellä äitiä tarkoittavalla sanalla nimetyn Muamo-sarjan hahmo on Kaiken olevan äiti.

”Teokset kurottavat kohti Pyhän kokemista, sakraalia paikkaa – joka löytyy milloin metsästä, jota hirvieläin kantaa kyljessään, milloin Muamon sylistä, siihen uurrettuna Elämänpuuna. Veistosteni näkyvän ilmaisun takaa haen teoksen näkymätöntä muotoa, jonne sanat eivät yllä.”

Höyrygallerian näyttelyssä on esillä teoksia useasta eri sarjasta, pääasiassa naisfiguureita.
Suurin osa esillä olevista teoksista on valmistunut viimeisen kolmen vuoden 2017-2020 aikana.

Galleria on avara, jolloin on helppo noudattaa turvavälejä.


2020 Näyttelykalenteri