Näyttelyt

Nora Tapper
”PIRUPARAN PUUTARHA”
Veistoksia
26.4.-26.5.2024

Työhuoneeni hyllyille on vuosien saatossa kertynyt erikokoisia ja eri materiaaleista tekemiäni veistoksen ideoita, poikasia ja taimia. Niissä on ollut kuitenkin jotakin, joka on estänyt minua heittämästä niitä pois. Kuten esimerkiksi vuosia sitten keramiikkasavesta tekemäni omituiset lähes vastenmieliset eläimelliset muodot, eräänlaiset pesät.

Viime talven keräsin metsästä maahan pudonneita, jo osin lahonneita puun oksia, ja kuljetin ne työhuoneelleni. Asettelin kokeilumielessä keramiikkapesiä puidenoksiin ja yhtäkkiä näin edessäni kukkasia; amarylliksen ja tulppaanin. Rakensin puurimoista näkemilleni kukille ruukut. Laitoin samalle pöydälle keväällä aikaisemmin rakentamani keraamiset kannut ruukkujen ja kukkien seuraksi. Kun katsoin kokonaisuutta, mieleeni muistui Hugo Simbergin maalaus ”Kuoleman puutarha” (1896).

Edellä kuvaaman tapahtuman jälkeen oivalsin hyllyt täyttävien pienten veistosaihioiden ja ideoiden olevan kuin taimia kuvanveistonpuutarhassani. Olen hoitanut niitä, koettanut hoitaa niitä. Jostakin kasvaa kaunis vahva yksilö, eheä veistos, toinen kasvaa epävarmasti ja kituuttaen, kolmas kuolee – idea ei kanna.

Kuvaan ”Piruparan puutarha” -näyttelyyn tulevilla veistoksilla viitteellisesti puutarhurin (tai kuvanveistäjän!) elämää puutarhassaan.Tulevat näyttelyt:
2024 Näyttelykalenteri