Galleria

Syyskuu

Marjo Hallila
JÄLKIKUVIA 2.0.
5.9. – 4.10.

Paikat, joissa elämme, paikat, jotka ohitamme, ja paikat, joihin palaamme. Ne jättävät meihin jälkensä ja vaikuttavat elämäämme ja olemassaoloomme. Vaikutelmat paikoista kiinnittyvät kehoihimme ja mieliimme muistoina, tunteina ja tuntemuksina. Maalaukseni syntyvät näiden vaikutelmien, kokemusten ja tunteiden pohjalta. Ne muotoutuvat ja liikkuvat ajassa ja paikassa, ne ovat kokemusteni jälkikuvia, muistoja hetkistä, joita ei enää ole.

Höyry-galleriassa 5.9. – 4.10. esillä oleva kokonaisuus Jälkikuvia on kertomus paikoista ja paluusta, osa henkilökohtaista paluuprosessiani, joka alkoi kesällä 2018 palattuani Suomeen viiden vuoden poissaolon jälkeen. Aloitin Jälkikuvien parissa työskentelyn talvella 2018–2019. Intensiivisin maalausjakso on ollut vuoden 2020 alussa.

Käsittelen Jälkikuvissa paluuseen liittyviä tunteita ja vaikutelmia yhteydessä nykyhetkeen ja maalausprosessiin. Jälkikuvat ovat fragmentteja, välähdyksiä, joissa nämä hetkelliset tunteet ja vaikutelmat on työstetty abstrakteiksi maalauksiksi.

Maalatessa olen aina lähtenyt liikkeelle intuitiosta, rehellisenä ja uteliaana kohtaamaan valmistuvan teoksen. Näistä teoksista on muodostunut kokonaisuus, jossa nousevat esiin kohtaamisen, kuulumisen, etsimisen ja suostumisen teemat. Jälkikuvat ovat samaan aikaan sekä yksittäisiä teoksia että useista osista rakentuvia kokonaisuuksia. Jälkikuvien jälkeen voi suunnata kohti uutta.

Marjo Hallila
050 919 3633
m.hallila@gmail.com
Kotisivut: marjohallila.com 
Instagram: instagram.com/marjohallila


Kesätila

Pipa Rauhamäki & Anu Rinkinen
VIIVALLA LUOTU
8.8.-27.9.2020

Käsityöläinen, tekstiilitaiteilija Anu Rinkinen ja kulttuurituottaja, kuvataiteilija Pipa Rauhamäki haluavat näyttelytöillänsä osoittaa, miten aikuinen nainen voi löytää aivan uuden näkökulman työhön, jota on vuosikymmenien ajan tehnyt oppimallaan äärimmäisellä pieteetillä ja tunnollisuudella. Väreillä leikkivä Anu Rinkinen luopuu väreistä, löytää itsestään yksivärisen, jopa värittömän puolen, ja huomaa sen riittävän harmoniseen tekstiilitaiteeseen. Tarkka ja tunnollinen Pipa Rauhamäki löytää itsestään uuden suvaitsevaisemman minän, joka hyväksyy ”virheet” ja huomaa lopputuloksessa kauneuden, jota ei aikaisemmin kauneutena olisi voinut hyväksyä.


Anu Rinkinen: ”Työni käsityöläisenä on leimautunut tiettyyn kuvio- ja värimaailmaan. Näyttelyiden avulla pääsen haastamaan itseäni täysin uusilla tekniikoilla ja toteutustavoilla. Tähän näyttelyyn haluan jatkaa muutaman vuoden takaista kokeilua, missä purin kangasta, käytin pelkkää piirtämistekniikkaa ja yhtä väriä. Jatkan samaa, lisäten erilaiset ompelutekniikat, kankaan laskostus, muodon muuttaminen ”irti pinnasta”. Pohjakankaina käytän pellavaa erilaisilla struktuureilla, mahdollisuuksien mukaan myös kierrätyskankaita.”


Pipa Rauhamäki: ”Tekstiilityöni teen kierrätysmateriaaleista: vanhoista farkuista ja liinavaatteista sekä kirpputoreilta löydetyistä langoista. Olen aina ollut tarkka ja huolellinen käsityöntekijä ja näissä töissä pyrin tietoisesti pois näistä ominaisuuksista. En tee ennakkosuunnitelmaa tai piirrä mallia, vaan annan mennä fiiliksen mukaan. Itse ompeleminen on se juttu, ei lopputulos. Doodlaan neulalla ja langalla, eli piirtelen, riipustelen omissa ajatuksissani käsin tai koneella kankaalle ja nautin tekemisestä. Opettelen hyväksymään epätäydellisen jäljen enkä pura yhtään pistoa. Lopputulokselta en odota mitään, mutta usein valmis työ yllättää epätäydellisellä ja rouhealla kauneudellaan – omalla tarinallaan.”

Anu Rinkinen www.popper.fi
Pipa Rauhamäki www.piparauhamaki.fi


2020 Näyttelykalenteri